zaterdag 24 augustus 2013

Hoe werkt een gloeilamp?

Gloeilampen worden tegenwoordig niet meer in Nederland verkocht. Toch is het één van de eerste uitvindingen die onze huidige wereld enorm veranderd heeft met de opkomst van het gebruik van elektriciteit. Wie maakt er tegenwoordig niet gebruik van elektronisch licht? In dit artikel gaan we kijken hoe een gloeilamp is opgebouwd en waardoor het eigenlijk licht geeft.

 
Opbouw van de gloeilamp:
Een gloeilamp heeft een eenvoudige opbouw. De gloeilamp maakt contact met het elektrisch netwerk door het metalen schroefdraad en het metalen puntje aan het begin (voet).
 
Dit is de reden waarom de lamp niet meteen begint te branden als je het in de fitting draait, maar pas wanneer de voet contact maakt met de betreffende aansluiting.
 
Vanaf het metalen schroefdraad en het metalen voet lopen twee staaldraden de lamp in. Aan het uiteinden van deze staaldraden is een gloeidraad (filament) bevestigd. De gloeidraad bevind zich in het midden van de lamp en word op zijn plek gehouden door twee steundraden.

De gloeidraad bestaat meestal uit het metaal wolfraam. Het metaal wolfraam word gebruikt vanwege het hoge smelttemperatuur. Vroeger werden er ook wel andere materialen gebruikt: koolstof en andere metalen.

De levensduur van het lamp hangt voornamelijk af van de gloeidraad. Gedurende de tijd dat de lamp aan is word de gloeidraad langzaam verbrand. Om ervoor te zorgen dat de gloeidraad een lange tijd mee gaat bevind de gloeidraad zich binnenin een glazen bol. Binnenin deze glazen bol is weinig tot geen zuurstof aanwezig. Dit is de reden waarom lampen vacuüm gemaakt zijn of een zuurstof arme gas bevatten zoals het gas 'argon'. Argon gas geeft namelijk een heldere licht en zorgt ervoor dat de gloeidraad langer meegaat.



 
 
 
 
 
Werking van de lamp
Doordat de lamp aangesloten is op een voeding loopt er elektrische stroom door de lamp en dus ook door de gloeidraad. Wat er dus afspeelt op atoom niveau is dat een stroom van elektronen zich beweegt vanuit een negatief geladen gebied naar een positief geladen gebied. De elektronen botsen tegen de atomen van het gloeidraad en hierbij komt energie vrij in de vorm van fotonen (lichtdeeltjes). Het gloeidraad word verhit tot een temperatuur van wel 2200 graden Celsius, hierbij komen fotonen vrij die zichtbaar zijn voor het menselijke oog.

De meeste lampen gaan stuk wanneer je er stroom op doet. Dit heeft te maken met de elektrische weerstand van de gloeidraad. Een lamp met een wolfraam gloeidraad en in koude toestand heeft een lage elektrische weerstand. Als je dan stroom op het lamp zet, dan ontvangt de gloeidraad de stroom stoot als een klap, en begint het enorm te trillen, met als gevolg dat het vaak door midden breekt.
Dit is de reden waarom een lamp steundraden heeft: om de trilling op te vangen...

Binnenkort volgen er ook andere artikelen: hoe werkt een spaarlamp, hoe werkt een LED-lamp, hoe werkt licht.  

1 opmerking:

  1. Er zijn nog 2 onderdelen genaamd het stel en de zekering, wat doen die? Mijn klasgenoot en ik willen dit graag weten voor een presentatie. Wij hopen dat u snel kunt antwoorden. Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen