vrijdag 4 november 2016

Hoe werkt een balpen?

Een balpen gebruiken we voor van alles, soms om even snel een notitie te maken, sommige mensen kunnen er prachtige tekeningen mee maken. Maar hoe werkt de balpen nou eigenlijk? Het heeft te maken met een rollend mechanisme. In dit artikel bekijken we de techniek achter de balpen.

Wist je dat de balpen is uitgevonden door de Hongaar Ladislao José Biro?
Zijn uitvinding werd voor het eerst op de Budapest Internationaal Fair van 1931 getoond. De uitvinding werd uiteindelijk gepatenteerd in 1938.

OPBOUW

Een pen bestaat in de basis uit de volgende onderdelen:
1.    Omhulsel
2.    Klik pen mechanisme (niet altijd van toepassing)
3.    Inkt
4.    Inkt reservoir (meestal van plastic)
5.    Punt (bal houder)
6.    Bal
Vaak gemaakt van het materiaal wolfraamcarbide. Deze kleine balletjes zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, ze kunnen zelfs 0.3mm klein zijn!

Afbeelding 1 – doorsnede van de punt van een balpen


WERKING
Door te schrijven beweegt de bal in de houder van het punt. Door de beweging van de bal vloeit de inkt uit het reservoir naar beneden op de bal, door de rollende beweging van de bal word de inkt overgebracht op het papier. Door het rollende mechanisme in de pen kan men dus schrijven en/of tekenen.

Afbeelding 2 – werking van een balpen


Wist je dat een balpen ook in de ruimte werkt?
Er zit wel een maar aan, de inkt kan in de ruimte ontgassen vanwege geen zwaartekracht of als het te koud is kan de inkt bevriezen.

Wist je dat ze in de ruimte een speciale pen gebruiken?

Deze pen staat ook wel bekend als de ‘space pen’ of de ‘zero gravity pen’. Dit is er zo speciaal aan de pen: het kan schrijven bij nul zwaartekracht, onder water, over nat en vettig papier, en onder verschillende temperaturen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten