dinsdag 23 januari 2018

Waarom krijg je tranen als je een ui snijdt?

Velen van ons zijn bekend met de brandende ogen en de tranen die over je wangen rollen bij het snijden van een ui. Het maakt het snijden van een ui er niet gemakkelijker op. Het lijkt allemaal iets eenvoudigs, maar er gebeuren veel chemische reacties in het snijden van een ui! In dit artikel gaan we kijken waarom je tranen krijgt als je een ui snijdt.



Over de ui
Voor planten en dieren draait alles om overleven en voortplanting. Uien zijn hierop geen uitzondering. Om te voorkomen dat hebzuchtige roofdieren de ui opeten, geven uien vluchtige chemicaliƫn vrij die ervoor zorgen dat onze ogen beginnen te tranen. In de cellen van uien zitten allerlei stoffen, waaronder het enzym alliinase en aminozuursulfoxiden.



Werking
1.     Wanneer je de ui begint te snijden, dan maak je de cellen van de ui kapot.
Als gevolg hiervan komt de enzym alliinase en aminozuursulfoxiden (zwavelhoudend component) vrij.
2.     De enzym alliinase breekt vervolgens de aminozuursulfoxiden af, waarbij sulfeenzuren ontstaan.
3.     Een andere enzym genaamd tranenzuurfactorsynthase reageert met de sulfeenzuren waardoor de gas syn-propaanthial-S-oxide ontstaat.


Afbeelding – Syn-propaanthial-S-oxide

4.     Deze gas beweegt door de lucht en komt in contact met de ogen.
5.     De zenuwuiteinden van het oog geven een signaal aan de hersenen dat er een irriterend middel ter plaatse is (prikkende en branderige gevoel).
6.     De hersenen geven een signaal naar de traanklieren welke tranen vrijmaken om het irriterende middel uit het oog te verwijderen.


Wist je dat…
Er een nieuwe ui ontwikkeld is waar je geen tranen van krijgt? Deze ui heet de ‘sunion’ en is een zoetere, knapperige en kleinere versie van de normale ui. Deze ui is ontstaan door een natuurlijke kruising, dit proces heeft maar liefst 30 jaar geduurd!

Trucjes tegen tranen
Er zijn allerlei trucjes om te voorkomen dat je tranen krijgt tijdens het snijden van een ui.
1.     Het aanzetten van de afzuigkap
2.     Het aansteken van een kaars
3.     Het dragen van een duikbril
4.     De ui 15 minuten in de vriezer leggen voordat je gaat snijden

5.     Snijden onder lopend water













Geen opmerkingen:

Een reactie posten