dinsdag 23 januari 2018

Waarom prikken brandnetels?

De meesten van ons kennen de pijn en brandende gevoel door per ongeluk een brandnetel aan te raken. Vaak duurt deze pijn een paar uur. In dit artikel gaan we kijken naar de chemicaliƫn achter de steek van een brandnetel en of er hiervoor een kuur is.

Afbeelding 1 - brandnetel

Over de brandnetel
Net zoals een ui een zelfverdedigingsmechanisme heeft als je het snijdt, zo heeft ook de brandnetel een manier om zichzelf te verdedigen. De zelfverdedigingsmechanisme van de brandnetel bestaat uit allerlei kleine holle haartjes, trichomen genaamd, waarmee je geprikt kan worden als je het aanraakt.

Wist je dat…
De botanische naam van de brandnetel, ‘Urtica dioica’ komt van het Latijnse “ik brand”, dit verwijst naar de pijnlijke branderige gevoel van de brandnetel.

Afbeelding 2 – brandnetel van dichtbij

  
Werking
1.     Bij het aanraken van de brandnetel breken de fragile haartjes van de brandnetel.
2.     Deze fragile brandhaartjes werken als kleine naaldjes en prikken in je huid.
3.     Zodra de brandhaartjes in je huid geprikt zijn komt er een mix van verschillende chemische stoffen vrij uit de basis van het haar. Namelijk histamine, acetylcholine, serotine en mierenzuur.
4.     Deze chemische stoffen zorgen voor een uitslag, en een branderige, prikkende gevoel.

Wist je dat…
De uitslag van de brandnetel op je huid ook wel netelblaren worden genoemd?

Afbeelding 3 – uitslag na het aanraken van een brandnetel


Wist je dat…

Als je de brandnetelstengel gedwongen moet vastpakken je dit het beste met een licht opwaartse beweging kunt doen. Dit omdat de brandharen van de stengel iets naar boven wijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten