dinsdag 9 juli 2013

Hoe werkt AutoCad voor beginners? (2D lijnen tekenen)

Voor het behandelen van Autocad gaan we door verschillende onderdelen van het programma. We beginnen met de basis, dit is vooral voor beginners ideaal. De basis hebben we onderverdeeld in verschillende onderdelen die we per stuk zullen behandelen.

De onderdeel die we vandaag gaan behandelen is: 2D lijnen tekenen

Om de positie van een punt (een tekening bestaat uit meerdere punten) op het tekengebied te bepalen werkt Autocad met coördinatensystemen.

Autocad coördinatensystemen
Autocad gebruikt twee coördinaten systemen:
- World Coordinate System (WCS)
- User Coordinate System (UCS)

Als u Autocad opstart, staat de kijkrichting op Top View en is het WCS actief. Dat kunt u herkennen aan het vierkant blokje links onder het x-y coördinaten systeem. Dit is het absolute nulpunt, de coördinaten zijn hier x = 0, y = 0 en z = 0.

Het WCS gaat over in het UCS, als het origin op het absolute nulpunt of een ander positie word geplaatst.

Voor het maken van een tekening moet u dus de coördinaten van de te tekenen lijn bepalen.

Coördinaten
Bij het tekenen met Autocad maakt u gebruik van coördinaten om een positie op het tekengebied te bepalen. Dit tekengebied is horizontaal onderverdeeld op de x-as en verticaal onderverdeeld op de y-as. Deze assen worden verdeeld aan de hand van snappunten.

Snappunten zijn magneetpunten of vangpunten, deze punten kunnen zichtbaar worden gemaakt met behulp van de Grid instellingen.

Op de kruising van de x-as en de y-as ligt het nulpunt, op dat punt hebben x en y de waarde nul.

Als u begint met het tekenen van een 2D lijn (klikken op line in het menu of typ de letter 'l') vraagt het tekenprogramma om de eerste punt te bepalen. Dit kun u doen door ergens in het tekengebied te klikken of door de coördinaten in te typen. Wanneer u het begin coördinaat opgegeven heeft dient u minimaal een volgende coördinaat op te geven zodat er tussen deze twee coördinaten een lijn gevormd kan worden.

Een coördinaat kunt u opgaven door de x-waarde in te vullen gevolgd door de y-waarde.
Bijvoorbeeld: 25,75

Om te oefenen kunt u het volgende doen:
- Typ de letter 'l'
- Typ de coördinaat 0,0 voor het startpunt van de lijn
- Typ de coördinaat 0,50 voor het tweede punt van de lijn
- Klik op 'Enter' om te stoppen met de 'line-tool'

U ziet dat u een verticale lijn getekend heeft.

U kunt ook willekeurig ergens een punt aanklikken als coördinaat, dit is echter niet zo nauwkeurig als het opgeven van de coördinaten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten