vrijdag 28 juni 2013

Hoe werkt een 3D-printer?

3D printen, kan het echt? Men gaf al aan dat met behulp van 3D printen je van alles kunt maken, met het schokkende nieuws dat het iemand gelukt is om een geweer te printen met een 3D-printer is de geloofwaardigheid van de 3D-printer enorm toegenomen. Met een 3D-printer kan je namelijk de meest ingewikkelde objecten, met bewegende onderdelen, binnen een korte tijd printen.

Het 3D printen is een technologie waardoor aan een object laag voor laag materiaal word toegevoegd. Soms word het vergeleken met een CNC machine, maar een CNC machine haalt materiaal weg van een object, en 3D printen voegt juist materiaal toe. Het laag voor laag toevoegen van materiaal (3D printen) kan op verschillende manieren gebeuren.

De bekendste 3D printprocessen zijn:
- Selective Laser Melting (SLM)
- Electron Beam Melting (EBM)
- Direct Metal Laser Sintering (DMLS)
- Selective Laser Sintering (SLS)
- Fused Deposition Modeling (FDM)
- Stereolithography (SLA)
- Laminated Object Manufacturing (LOM)
Elke printproces heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Afhankelijk van de soort 3D-printer kunnen er verschillende soorten materialen gebruikt worden. De meest voorkomende materiaal categorieën zijn: metaalpoeders en plasticpoeders. Binnen deze categorieën zijn waar verschillende varianten.
Zoals met metaalpoeders kan men (afhankelijk van de soort printer) kiezen tussen: RVS, Aluminium, Titanium, enz..

Benodigdheden voor 3D printen
Voordat je iets kunt 3D printen is het noodzakelijk dat je alles hebt om het te kunnen doen. De noodzakelijke onderdelen zijn als volgt:
- 3D-printer
- Materiaal waarmee geprint word
- Een bestand wat de 3D-printer herkent en dus kan printen
Tegenwoordig kan je de bestanden ook downloaden van diverse websites zoals die van Thingiverse.

Het maken van een bestand
Een object dat je wilt laten printen kan je maken met behulp van Computer-aided design (CAD) software. De 3D-printer zal met zijn eigen printprogramma het object dat gemaakt is in de CAD programma lezen om te bepalen hoe hij het zal gaan printen.

Afdrukken
Net zoals je bij een injekt-printer het papier in de lade moet hebben, is het ook voor de 3D-printer noodzakelijk dat er bepaalde voorbereidingen gedaan moeten worden voordat je daadwerkelijk kunt printen. Dit varieert van het aanbrengen van lijm op het plateau (voor de bevestiging van de eerste laag), tot het controleren van voldoende materiaal om mee te 3D printen.

Hier een filmpje hoe ze een baco 3D printen:


Conclusie
Een 3D-printer is uitermate handig voor het produceren van protoypes. Door de vooruitgang in het 3D print technologie zijn er nu ook varianten beschikbaar voor het algemene publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten