vrijdag 28 juni 2013

Hoe werkt een paintball geweer?

Het paintball geweer is van origine niet gemaakt voor entertainment. Het werd eigenlijk ontwikkeld om bomen en vee te merken. Maar wij mannen hebben vaker de neiging om te onderzoeken of iets voor andere doeleinden gebruikt kan worden, en zo is paintballen ook ontstaan. Doordat een groep mannen besloot om het spel 'verover de vlag' na te bootsen met paintball-geweren is paintball sinds 1980 wereldwijd bekend geworden. Het paintball geweer is naast de paintball één van de belangrijkste onderdelen om te kunnen paintballen.

De functie van het paintball geweer is om de paintball met hoge snelheid weg te schieten met behulp van geperst gas. Het gas kan kooldioxide (CO2) zijn of stikstof (N2).

Veiligheidsmaatregelen
Om de veiligheid van de spelers te garanderen zijn er bepaalde veiligheidsmaatregels voor het geweer. Zo mag de snelheid waarmee een paintball word weggeschoten maximaal 90m per seconde zijn. Door het limiteren van de wegschietsnelheid is de kans op ernstige verwonding klein. Wel bestaat een kans op blauwe plekken. Omdat de paintball serieuze schade kan geven aan de oren en ogen is het van belang dat de paintball spelers gezichtsbescherming dragen.

Het nadeel van de wegschietlimiet is dat de bereik van de paintball geweer daardoor ook beperkt is. Om iemand van een grote afstand te raken moet men de paintball met een boog wegschieten. Hierbij heeft de wind ook een grote invloed.


Het proces in het geweer

Er zijn twee belangrijke dingen die gebeuren in het geweer:
A. Het laden van de paintball
De paintball valt uit de hopper (een speciaal plastic magazijn) in de loop van het geweer.

B. Het vrijlaten van de samengeperste gas (het schieten)
Met behulp van de trekker word elektronisch of mechanisch het samengeperste gas in de loop vrij gelaten, hierdoor ontstaat er een dusdanig luchtdrukverschil achter de paintball waardoor deze uit de loop word gelanceerd.


Hier een korte filmpje wat laat zien wat er exact in het geweer gebeurt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten