vrijdag 28 juni 2013

Hoe werkt Risicobeheersing?

Het doel van beleggen is om uiteindelijk geld te verdienen. Om op de lange termijn succesvol te zijn in beleggen is risicobeheersing essentieel. Je kunt immers al je winst met een paar slechte beleggingen verliezen. Dus, hoe werkt Risicobeheersing?
Risicobeheersing is er om ervoor te zorgen dat je niet uit emotie ergens in gaat beleggen. Het is een strategie om meer bewust te zijn waarom je ergens in belegt. Daarom zal risicobeheersing op de lange termijn het verschil maken tussen succes en falen.

Risicobeheersing heeft grof gezegd twee aspecten:
- Doelbewust beleggen
- Weten hoeveel je wilt verliezen/verdienen (stop-loss/take-profit)
 Doelbewust beleggen
Wanneer mensen onervaren zijn in beleggen dan zijn ze eerder geneigd om in emotie ergens in te beleggen. Maar om succesvol te zijn moet je zo veel mogelijk je emoties onderdrukken door bewust na te denken over wat je wilt bereiken. Een ervaren belegger weet vaak al hoeveel hij gewillig is om te verliezen en hoeveel hij gewillig is om te verdienen. Om succesvol te zijn zal hij overwegen wat de mogelijkheden zijn dat de koers zijn doelen bereikt. Eén van de tools die hij daarvoor gebruikt is de Economische kalender. Wanneer de kans groot genoeg is zal hij tot actie overgaan en investeren in een bepaalde aandeel.
Weten hoeveel je wilt verliezen/verdienen
Als je vooraf bepaald hebt hoeveel je maximaal wilt verliezen/verdienen dan kan je dat bij het aanmaken van een belegging instellen. Het vastleggen van de maximum wat je wilt verliezen heet 'stop-loss'. En het vastleggen van de maximum wat je wilt verdienen heet 'Take-profit'.
- Stop-loss
Met de stop-loss geef je als belegger aan op welke punt van verlies je de aandeel wilt verkopen en de belegging wilt beïndigen. Deze functie is ingesteld om ervoor te zorgen dat je geen grote verliezen maakt.
- Take-profit
Met de take-profit geef je als belegger aan op welke punt van winst je de aandeel wilt verkopen en de belegging wilt beïndigen.
Het effectief instellen van je stop-loss en take-profit
Met het vaststellen van de stop-loss en take-profit punten zijn er een aantal zaken die overwogen moeten worden:
- Over wat voor termijn wil je beleggen?
- Je wilt de stop-loss niet te laag afstellen, het kan zijn dat je dan je belegging verliest zonder dat daar een goede reden voor is.
- Maak gebruik van belangrijke economische gebeurtenissen waardoor de koers snel van waarde veranderd
- Beleg nooit als je onzeker bent over de richting die de koers zal opgaan.
Conclusie:
Als belegger zou je vooraf moeten weten waarom je ergens geld in wilt investeren en wat de doel is die je wilt bereiken. Door het instellen van een 'stop-loss' verklein je de kans voor grote verlies. Meerdere ervaren beleggers geven aan dat ze dankzij hun risicobeheersing succesvol geworden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten